google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Overgang ? Koel af met acupunctuur en yoga.

03-06-2019

Acupunctuur en yoga verminderen de frequentie en de duur van opvliegers met 40 procent. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van perimenopauzale vrouwen. Peri..wat? Geen paniek, ik ga het uitleggen.

Vanaf het 43e jaar nemen de vrouwelijke hormonen af. De vrouw menstrueert nog, maar is sterk verminderd vruchtbaar (2% kans op zwangerschap per natuurlijke cyclus). De lengte van de menstruatiecyclus gaat schommelen. De hormonen nemen steeds verder af totdat de allerlaatste menstruatie komt. Vanaf 1 jaar na de laatste menstruatie ben je officieel in de menopauze. De periode vanaf de afname van je hormonen tot de menopauze noemen we perimenopauze. In Nederland is de gemiddelde perimenopauzale leeftijd 45 -51.
Sommige vrouwen kiezen in de perimenopauze voor diverse hormoonpreparaten om hun klachten te verminderen. Dit onderzoek richtte zich op natuurlijke niet hormonale alternatieven om van de overgangsklachten af te komen. 
Hier komen de feiten.
In dit onderzoek zijn 319 perimenopauzale vrouwen die GEEN hormoon therapie hadden in 3 groepen ingedeeld
Groep 1 kreeg gedurende 8 weken 2x per week acupunctuur en 1 yoga sessie.
Groep 2 kreeg gedurende 8 weken nep-acupunctuur, 10 lezingen over diverse gezondheidsonderwerpen waaronder stress management, bottendichtheid, voeding en het ouder worden. Hierdoor was er lotgenoten contact en waarschijnlijk verdere verdieping in de informatie rondom de overgang en het managen van de opvliegers. 
Groep 3 had geen behandeling of informatie gekregen, behalve mededeling, dat ze op een wachtlijst zaten.
Zoals gezegd, waren de resultaten positief. Zowel in de 1e als in de 2e groep zag je 40 % verbetering in de frequentie en duur van de opvliegers ten opzichte van de controlegroep.

Mooi, he? Het verbaast me ook niet. Ik behandel vaak vrouwen die last hebben van overgangsklachten, of die zulke klachten willen voorkomen. Hierbij combineer ik zowel acupunctuur als gericht voedingsadvies, leefstijladvies, yoga-advies en eventueel het voorschrijven van Chinese kruiden. Mijn klanten rapporteren een enorme verbetering van hun klachten: duidelijke afname van opvliegers, geen eetbuien meer,  geen emotionele schommelingen.

Psst! Hier een gratis tip. Beperk de inname van alcohol en cafeïne om de intensiteit van de opvliegers te verminderen. Als je toch alcohol drinkt, kies dan voor witbiertje of witte wijn. Rode wijn en sterke drank zijn enorm verwarmend en kunnen het beste vermeden worden. 

Kijk hier voor meer verkoelende voedingstips.

Lees hier meer over het wetenschappelijk onderzoek naar opvliegers.