Verkoelend voedsel

De zomer is in volle gang en ook in Nederland blijft de temperatuur lekker hoog. Misschien merk je zelf dat je behoefte hebt aan meer verkoelend voedsel...
Je lichaam doet z’n best om de warmte kwijt te raken en wil niet overbelast raken door verwarmend voedsel. Dat betekent meer zin in een maaltijdsalade dan in een worst met stamppot boerenkool.Luister naar je lichaam! Om je verder op weg te helpen heb ik hieronder verkoelend voedsel op een rijtje gezet, ingedeeld in categorieën.
Groente
Komkommer, avocado, sla, rucola, courgette, spinazie, andijvie, tomaat, selderijwortel, asperge, tuinkers, radijs, artisjok, zuurkool, rabarber
Paddenstoelen
Champion, portobella
Fruit
Bananen, grapefruit, kiwi, limoen, sinaasappel, mandarijn, peer, ananas, watermeloen, mango, aalbessen, vlierbessen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, kruisbessen
Granen
Gerst, spelt, rogge, tarwe, boekweit
Smaakmakers
Zout, zeewier, soja, saffraan, vers korianderblad, verse munt, zuring, paardenbloem
Vlees
Eend, haas, varkensvlees
Vis
Zeebaars, kabeljauw, zalm en de andere zeewatervis zijn verkoelend. Een uitzondering hierop vormt haring en makreel die neutraal zijn. Vissen die zowel in zoet als zout water kunnen leven zoals bijvoorbeeld sardientjes en paling zijn verwarmend. Ook de meeste zeevruchten zijn verwarmend zoals mosselen, krab en garnalen. De zoetwaterkrab is daarentegen verkoelend. Meest verkoelend is trouwens de inktvis.
Zuivel
Koemelk, kaas (koe) yoghurt, eieren, boter
(Let op! Geitenkaas en geitenmelk zijn juist verwarmend). Zuivel is echter niet voor iedereen geschikt. Lees meer
Olie
Sesamolie, olijfolie
Noten & zaden
Sesamzaadjes, kokosnoot
Dranken
Groene, witte thee, kamillethee, muntthee,
bier, cider (met mate natuurlijk!)