google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Rosacea

Dit is ontsteking van de huid in het gezicht. De aandoening gaat gepaard gaan met verwijden van bloedvaatjes in de huid, in erge gevallen het verdikken van hier afkappen en lees verder de neus (rhinophyma). Er is soms een verband tussen deze aandoening en de aanwezigheid van de bacterie helicobacter pylori in de maag. Eten van te warme gerechten of te gekruide maaltijden, en drinken van alcohol kunnen de ontsteking in de bloedvaten verergeren. Ook hebben wisselende omgevingstemperaturen en zon een negatief effect.

De westerse geneeskunde biedt een antibioticakuur en uitwendige antibioticazalf. Ook kunnen bloedvaatjes weggelaserd worden.

De Chinese geneeskunde ziet deze aandoening als uiting van een dieper gelegen probleem waarin de maag meridiaan en de vrouwelijke hormoonhuishouding een sterke rol spelen.

We onderscheiden twee typen van rosacea:

Geaccumuleerde Hitte in de Maag meridiaan

De maagmeridiaan loopt over het gezicht. Dit verklaart de link tussen helicobacter pylori in de maag die vaak bij rosacea patienten voorkomt. De patiënt heeft te veel Yang  in de maagmeridiaan die zich uit door zuurbranden en lichte maagpijn. Als Yang voedsel wordt toegediend zoals te hete soep of alcohol, verhoogt dat het Yang   niveau waardoor de Yang naar het gezicht stijgt en de bloedvaten doet verwijden.

Bloed Hitte met Stase

Deze type kenmerkt zich door de aanwezigheid van talloze papels en pustels. De roodheid van het gezicht is permanent, maar kan door te heet of te gekruid voedsel en door alcohol tijdelijk verergeren. Dit type heeft een directe relatie met veranderingen in de hormoonhuishouding bij vrouwen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na de bevalling of in de overgang.

Op grond van deze informatie stellen wij uw diagnose in termen van Chinese geneeskunde. En bepalen we uw behandelplan en het verwachte aantal behandelingen. De therapie bestaat uit inname van Chinese kruiden gedurende drie maanden. Daarnaast schrijven wij uitwendige gel op kruidenbasis voor, in ernstige gevallen gecombineerd met een dagelijks kruidenmasker. Indien nodig wordt er ook eenmaal per twee of drie weken acupunctuur behandeling gegeven. De behandelduur is tenminste drie maanden.