Vitamines in de tijd van Corona

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt veel aandacht geschonken aan de preventie en het behandelen van virale aandoeningen door het immuunsysteem te balanceren. Als acupuncturist wil ik graag deze kennis met je delen.
In deze blog wil ik het graag over het nut van 2 vitamines hebben: C en D. Ze spelen namelijk een belangrijke rol in het functioneren van ons afweersysteem.
Vitamine C
Waarom vitamine C
Vitamine C speelt een grote rol bij het versterken van het immuunsysteem en tegengaan van ontstekingen in het lichaam. Verder is het een antioxidant die schadelijke deeltjes in het lichaam, bekend als vrije radicalen kan bestrijden.
Hoeveel?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor een volwassen persoon 70-80 mg per dag. Als te veel vitamine C inneemt, dan plast je een teveel gewoon weer uit. Als je rookt of veel last hebt van langdurige stress, dan heeft je lichaam behoefte aan extra vitamine C. Moet je nu vitamine pillen gaan slikken? Eigenlijk niet. Vitamine C komt voor in alle verse groenten- en fruitsoorten. Voor de groenten geldt dat als je ze kookt, het vitamine gehalte minder wordt. Ik heb hieronder de groente en fruit met hoge vitamine C gehalte in een tabel neergezet.
soort |
Vitamine C per 100 gram rauw |
Vitamine C per 100 gram gekookt |
Vitamine C per stuk fruit (gemiddeld ) |
Guave (tropisch vrucht) |
228 mg |
|
|
Rode paprika |
150 -190 mg |
|
|
Platte peterselie blaadjes |
130mg |
Niet koken! |
|
Kiwi |
130 mg |
|
59 |
Broccoli |
90 mg |
75 mg |
|
Spruitjes |
150 mg |
80 mg |
|
Aardbeien |
60 mg |
|
|
Papaja |
60 mg |
|
|
Sinaasappel |
50 mg |
|
66 |
Boerenkool |
120 mg |
40 mg ! |
|
Praktische tips
Je hoeft dus geen dure vitamine C pillen aan te schaffen. Maak eens de salade met rauwe rode paprika, strooi platte peterselie blaadje voor het opdienen op je soep, eet dagelijks een kiwi ( schaaltje aardbeien of een sinaasappel) of maak die groene boerenkool smoothie.
Dit geeft je natuurlijk geen garantie dat je geen Covid 19 gaat krijgen. Daarnaast moet je de richtlijnen van de RIVM aanhouden om besmetting te voorkomen.
Vitamine D
Waarom vitamine D?
Er is laatste jaren veel discussie geweest over het nut van vitamine D als preventie van gewone griep. De deskundigen spreken elkaar tegen, maar er zijn enkele onderzoeken waaruit blijkt dat tekort aan vitamine D zowel de kans op een griep en als het verloop kan beïnvloeden. Met de komst van Covid 19 laait de discussie weer op. Na het lezen van het artikel in de Trouw waar arts J. van der Meulen ( internist-nefroloog en lepra specialist) aan het woord is, kan ik niet anders dan vitamine D van harte aanbevelen.
Zelf vitamine D aanmaken
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Daaruit maakt het lichaam vitamine D aan. Wist je dat je zo al twee derde van de hoeveelheid vitamine D aanmaakt? Het is daarom belangrijk dat je ieder dag 15 tot 30 minuten buiten bent tussen 11.00 en 15.00 uur met je handen en je hoofd onbedekt.Van je totale dagelijkse behoefte aan vitamine D kun je één derde uit je voeding halen. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht.
Vitamine D via voeding
Vitamine D komt van nature uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld zalm en makreel); zij bevatten iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.
Vitamine D suplementeren
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D is 10 mcg. Voor ouderen boven 70 is dit 20 mcg. Let op! Langdurig teveel vitamine D in supplement innemen is schadelijk.
Natuurlijke voedingsbronnen |
% ADH (volwassen man en vrouw) |
Makreel (1 stuk, 100 gram) |
240 |
Zalm (100 gram) |
200 |
Haring (gezout, 1 stuk) |
180 |
Ei (gekookt, 1 stuk) |
32 |
Halvarine, margarine (voor 1 snee) |
15 |
Gehaktbal 100gram |
15
|
Leestip: Interessant artikel in de Trouw waar arts J. van der Meulen uitlegt hoe extra vitamine D kan helpen bij bestrijden van Covid 19. Let op! Dit geldt alleen voor mensen die een tekort hebben. En ja...het is wetenschappelijk onderzocht
Het bovenstaande geeft je natuurlijk geen garantie dat je geen Covid 19 gaat krijgen. Je moet altijd de richtlijnen van de RIVM aanhouden om besmetting te voorkomen.