google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Vitamines in de tijd van Corona

23-03-2020

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt veel aandacht geschonken aan de preventie en het behandelen van virale aandoeningen door het immuunsysteem te balanceren. Als acupuncturist wil ik graag deze kennis met je delen.

In deze blog  wil ik het graag over het nut van 2 vitamines hebben: C en D. Ze spelen namelijk een belangrijke rol in het functioneren van ons afweersysteem.

Vitamine C

Waarom vitamine C
Vitamine C speelt een grote rol bij het versterken van het immuunsysteem en tegengaan van ontstekingen in het lichaam. Verder is het een antioxidant die schadelijke deeltjes in het lichaam, bekend als vrije radicalen kan bestrijden. 

Hoeveel?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor een volwassen persoon 70-80 mg per dag.  Als te veel vitamine C inneemt, dan  plast je een teveel gewoon weer uit. Als je rookt of veel last hebt van langdurige stress, dan heeft je lichaam behoefte aan extra vitamine C. Moet je nu vitamine pillen gaan slikken? Eigenlijk niet. Vitamine C komt voor in alle verse groenten- en fruitsoorten. Voor de groenten geldt dat als je ze kookt, het vitamine gehalte minder wordt. Ik heb hieronder de groente en fruit met hoge vitamine C gehalte in een tabel neergezet.

soort

Vitamine C per 100 gram rauw

Vitamine C per 100 gram gekookt

Vitamine C per stuk fruit (gemiddeld )

Guave (tropisch vrucht)

228 mg

 

 

Rode paprika

150 -190 mg

 

 

Platte peterselie blaadjes

130mg

Niet koken!

 

Kiwi

130 mg

 

59

Broccoli

90 mg

75 mg

 

Spruitjes

150 mg

80 mg

 

Aardbeien

60 mg

 

 

Papaja

60 mg

 

 

Sinaasappel

50 mg

 

66

Boerenkool

120 mg

40 mg !

 

 

Praktische tips
Je hoeft dus geen dure vitamine C pillen aan te schaffen. Maak eens de salade met rauwe rode paprika, strooi platte peterselie blaadje voor het opdienen op je soep, eet dagelijks een kiwi ( schaaltje aardbeien of een sinaasappel) of maak die groene boerenkool smoothie.

Dit geeft je natuurlijk geen garantie dat je geen Covid 19 gaat krijgen. Daarnaast moet je de richtlijnen van de RIVM aanhouden om besmetting te voorkomen.

 

Vitamine D

Waarom vitamine D?
Er is laatste jaren veel discussie geweest over het nut van vitamine D als preventie van gewone griep. De deskundigen spreken elkaar tegen, maar er zijn enkele onderzoeken waaruit blijkt dat tekort aan vitamine D zowel de kans op een griep en als het verloop kan beïnvloeden. Met de komst van Covid 19 laait de discussie weer op. Na het lezen van het artikel in de Trouw waar arts J. van der Meulen ( internist-nefroloog en lepra specialist) aan  het woord is, kan ik niet anders dan vitamine D van harte aanbevelen.

Zelf vitamine D aanmaken
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Daaruit maakt het lichaam vitamine D aan. Wist je dat je zo al twee derde van de hoeveelheid vitamine D aanmaakt? Het is daarom belangrijk dat je ieder dag 15 tot 30 minuten buiten bent tussen 11.00 en 15.00 uur met je handen en je hoofd onbedekt.Van je totale dagelijkse behoefte aan vitamine D kun je één derde uit je voeding halen. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht.

Vitamine D via voeding 
Vitamine D komt van nature uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld zalm en makreel); zij bevatten iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Vitamine D suplementeren
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D is 10 mcg. Voor ouderen boven 70 is dit 20 mcg. Let op! Langdurig teveel vitamine D in supplement innemen is schadelijk.

 

 

Natuurlijke voedingsbronnen

 % ADH (volwassen man en vrouw)

Makreel (1 stuk, 100 gram)

240

Zalm (100 gram)

200

Haring (gezout, 1 stuk)

180

Ei (gekookt, 1 stuk)

32

Halvarine, margarine (voor 1 snee)

15

Gehaktbal 100gram

15

 

 

Leestip: Interessant artikel in de Trouw waar arts J. van der Meulen uitlegt hoe extra vitamine D kan helpen bij bestrijden van Covid 19. Let op! Dit geldt alleen voor mensen die een tekort hebben. En ja...het is wetenschappelijk onderzocht

 

Het bovenstaande geeft je natuurlijk geen garantie dat je geen Covid 19 gaat krijgen. Je moet altijd de richtlijnen van de RIVM aanhouden om besmetting te voorkomen.