google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Tinnitus

05-04-2022

Wat kan ik als acupuncturist betekenen voor iemand met oorsuizen?

“ Goed.....u hoort constant een geluid in uw oor dat er niet is. Ik heb uw oor onderzocht, de resultaten van uw gehoortest bekeken en zie eigenlijk geen afwijkingen. De diagnose is tinnitus.  We kunnen dit helaas niet genezen. Mocht u er veel last van krijgen dan kunt naar audioloog toe, die een gehoorapparaatje met een tegengeluid aanmeet of eventueel antidepressiva slikken…..U voelt daar niets voor? Dan moet u hiermee leren leven.”

Dat is een gesprek die 15% van de Nederlanders voert bij een KNO arts. Zo vaak komt oorsuizen namelijk voor.  Oorsuizen is het waarnemen van een geluid, dat er eigenlijk niet is. Het oorsuizen varieert van zeegeluid, gebrom, witte ruis tot piep of hoge fluit toon. Het kan zacht op achtergrond zijn, behoorlijk aanwezig of zo luid, dat het je hindert in je dagelijkse activiteiten.  Je merkt, dat je overgevoelig wordt voor te veel geluid. Een verjaardagsfeestje bijwonnen is heel vermoeiend en je kan het gesprek moeilijk volgen  Zelf het concentreren op het werk word moeilijk.

Het geluid wordt niet door het oor zelf veroorzaakt, maar in de hersenen, door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Je kan dit vergelijken met een vastgelopen computer. Ken je dat? Je hebt hele ochtend in meerdere programma’s gewerkt, Je wilt  nog een programma openen, maar je ziet alleen een rondje draaien op je scherm. Je  probeert het venster af te sluiten, maar het lukt niet. 

Ook alle ander programma’s doen het niet meer. Er is maar 1 oplossing - de aan en uit knop langdurig indrukken. Het apparaat zet zichzelf uit en start opnieuw. Alles doet het weer.Was er maar zo’n reset ook voor je brein mogelijk, als je oorsuizen hebt.  Ik heb goed nieuws voor je…die is er namelijk wel….acupunctuur. Acupunctuur werkt op je zenuwstelsel. Je ervaart dit meteen tijdens je eerste behandeling. Je wordt kalmer, ontspannen, alsof je een dag in de sauna bent geweest . Je vraagt je misschien af of dit wetenschappelijk bewezen is. Er is wel wat onderzoek naar acupunctuur bij oorsuizen gedaan, maar de conclusies zijn wisselend. Het is niet bewezen dat acupunctuur werkt bij oorsuizen, maar het is ook niet bewezen dat het niet werkt.

In mijn praktijk behandel ik regelmatig mensen met tinnitus en we merken dat er na 2e behandeling de klachten geleidelijk beginnen af te nemen. Het oorsuizen is er nog wel, maar komt minder vaak voor en wordt ook als minder hinderlijk ervaren. Na 4 - 8 behandelingen neemt het af tot een acceptabele niveau of het verdwijnt zelfs. 

Stel je voor, dat het weer stil is. Stil, zonder een dure audiologische apparaat en zonder afmattende antidepressiva. Je kan je weer concentreren op je werk en je kan naar een verjaardagsfeestje gaan zonder last te krijgen. 

Heb je oorsuizen? Geef jezelf de kans op een natuurlijk herstel, reset je hersenen. Maak een afspraak voor acupunctuur.

AFSPRAAK MAKEN