google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Ooracupunctuur

14-10-2016

door arts-acupuncturist Fjodor Poort... Mensen vragen mij vaak, waarom ik zo veel naaldjes in het oor zet. Ik pas namelijk vaak ooracupunctuur toe. Ooracupunctuur is anders dan de traditionele lichaamsacupunctuur en heeft een meerwaarde.

De grondlegger voor de moderne auriculotherapie is Paul Nogier. Hij was neuroloog en ontdekte dat het oor een projectie is van het lichaam. Met veel doorzettingsvermogen kon hij precies  achterhalen welk deel van het lichaam correspondeerde met het punt in het oor. Zo gaf hij bijvoorbeeld een pijnprikkel door middel van een een duimschroef en ontdekte zo het corresponderende punt in het oor.

De punten in het oor komen overeen als een foetus in de buik (zie afbeelding boven). Later heeft Dr. David Alimni aangetoond via een MRI, dat een punt geprikt in het oor oplichtte in de hersenen. In 1957 publiceerde Paul Nogier zijn werk. Zelfs in China, de bakermat van de acupunctuur, werd een groot deel van de bevindingen van Paul Nogier overgenomen


Ooracupunctuur werkt op een andere manier dan lichaamsacupunctuur. Mijn ervaring is dat cliënten soms meer baat hebben bij ooracupunctuur dan lichaamsacupunctuur, maar het kan ook omgekeerd. De punten zoek ik op in het oor met een puntzoeker. Bij pijnklachten is het corresponderende punt gevoelig. Bij andere klachten is de huidweerstand lager waardoor je met een signaal het punt kan vinden. Deze punten kun je afhankelijk van de klacht en de persoon behandelen met kleinere oornaalden of verblijfsnaalden. Het oor geeft zelf aan welke punten behandeld dient te worden, zo heb je veel meer kans op succes!

De belangrijkste indicaties, waar ik ervaring mee heb:

  1. Pijnklachten, ongeacht de oorzaak. Bij acute klachten werkt het vaak meteen!
  2. Allergie; hooikoorts, astma of neurodermitis. Vooral hooikoorts werkt erg goed.
  3. Functionele klachten; obstipatie, gastritis en hormonale klachten.
  4. Psychische klachten; depressies, angsten, slaapproblemen en verslavingen.

Hebt u hier oren naar? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een afspraak.