google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Menstruatiepijn en acupunctuur

30-10-2015

Ik heb onlangs een intake afgenomen bij een jonge vrouw. Op mijn vraag over hoe haar menstruatie verloopt, heeft ze geantwoord: “Pijnlijk…natuurlijk, maar ik weet eigenlijk niet hoeveel pijn normaal is.” Ik viel even stil (door Martina C.)

toen ik besefte, dat menstruatiepijn nog steeds onterecht als normaal wordt beschouwd. Wat menstruatie pijn betreft, zijn er grote verschillen tussen de vrouwen onderling. Sommigen ervaren helemaal geen pijn en anderen zijn tijdens de menstruatie arbeidsongeschikt. Menstruatiepijn is inderdaad gangbaar, maar zeker niet normaal. Het blijft pijn. Pijn is een signaal van het lichaam om ons te doen beseffen, dat er iets mis is.

Wat kan er aan de hand zijn?

1. Menstruatiepijn komt door het samentrekken van de baarmoeder tijdens het afstoten van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Er is echter geen verband tussen hoeveelheid bloed en mate van de pijn en niet elke menstruerende vrouw ervaart dit. In de termen van Traditionele Chinese Geneeskunde spreken we van stagnatie van Qi. Dit beeld is goed te behandelen met acupunctuur in de week voor en tijdens de menstruatie. Vaak zijn 3 menstruatie cycli voldoende om de balans te herstellen.

2. Menstruatiepijn kan duiden op endometriose. Endometriose is een ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder in de buikholte groeit en voor en tijdens de menstruatie pijn veroorzaakt. Sommige vrouwen denken dat de pijn tijdens de menstruatie er gewoon bij hoort en lossen dit op door het gebruik van pijnstillers of de anticonceptie pil. Hierdoor wordt endometriose vaak pas jaren later gediagnosticeerd, waardoor er reeds verklevingen in de buikholte kunnen ontstaan. Hierdoor zijn deze vrouwen vaak  ook verminderd vruchtbaar geworden. In Nederland heeft 1 op de 8 vrouwen endometriose. In de termen van de Traditionele Chinese Geneeskunde spreken we van stagnatie van Xue ( bloed energie). Endometriose kan positief beïnvloed worden door acupunctuur en  het gebruik van Chinese kruiden.

Is dit wetenschappelijk onderzocht?

Er zijn onlangs een aantal interessante onderzoeken gepubliceerd. In een van deze onderzoeken werd er gekeken naar het effect van acupunctuur op menstruatiepijn in vergelijking met het effect van de anticonceptie pil. Acupunctuur bleek ook een pijnstillend effect te hebben, maar dan zonder de bijwerkingen en risico’s die bij het langdurig gebruik van de anticonceptie optreden. Dit onderzoek is gepubliceerd in Evidence-based complementary and alternative medicine, lees hier meer over dit onderzoek.

 Hebt u zelf een vraag over acupunctuur en hormonale klachten, die verwerkt kan worden in ons blog? Hebt u zelf een onderwerp, waar u meer verdieping over wilt? Laat het ons weten via de email
info@bloesemacupunctuur.nl