google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Ik word steeds ouder....mag dat?

01-10-2015

Je zou bijna denken, dat het niet meer mag, dat ouder en rimpelig worden. Je hoeft maar naar het programma Sophie in de kreukels kijken om te beseffen, dat het zichtbaar ouder worden niet door iedereen geaccepteerd wordt.

Wat werd er dinsdag avond door een mannelijke BN’r beweerd? De lachrimpels mogen wel, maar het “oestrogeen ”buikje niet. De frons-rimpels mogen best weg-gebotoxed.
Gelukkig was er ook een bioloog en gedragsdeskundige Patrick van Veen aan het woord, die zei: “Iemand die er onnatuurlijk jong en strak uitziet door vele botox behandelingen, wordt onbewust als onbetrouwbaar en onaantrekkelijk gezien. Wat wel helpt, is er gezond uit te blijven zien.

En toen dacht ik – gelukkig, we zijn de weg toch niet helemaal kwijt. Ons uiterlijk weerspiegelt eenmaal onze gezondheid. Sterker nog, ons gelaat verraadt veel over onze energetische balans. Ik vraag soms mijn patiëntes ook zonder make-up te op de acupunctuur consult te komen, zodat ik ook deze diagnostische methode kan toepassen. Zwarte kringen onder de ogen duiden op te kort aan Yin, droge rimpelige huid en overmatig haaruitval zijn uiting van te kort aan Xue, te veel talgproductie weerkaats aanwezigheid van Shi….Deze “schoonheidsfoutjes”zijn gelukkig te herstellen zonder chemische peeling of verlammende botox injecties. Met een serie acupunctuur behandelingen, gebruik van toniserende Chinese kruiden en dieet en leefstijl aanpassingen kan je een heel eind komen. Niet alleen je uiterlijk verbetert, je voelt je ook energieker en helderder.

Oud en wijs?
Persoonlijk vind ik het ouder worden leuk. Door je levenservaring leren je jezelf kennen en op een gegeven moment vallen de puzzelstukje op hun plaats, je ziet de antwoorden op je eigen vragen. Chinese geneeskunde noemt dit proces – transformatie van Jing (Jing is een onderdeel van de Nier energie). Je transformeert je angsten in wijsheid. Angst en wijsheid vormen de twee polen van de mentale entiteit Zhi, die bij de Nier energie hoort. Onze Nier energie vertegenwoordigt naast de nier functies ook ons vermogen tot groei (letterlijk), ontwikkeling, voortplanting en de staat van de botten en gewrichten.  Helaas, neemt de Nier energie gedurende het leven af. Heel duidelijk voorbeeld hiervan is de afname van vruchtbaarheid, overgang en artrose.

Het ouder mogen worden is een voorrecht, vind ik. Maar, het is natuurlijk niet leuk om constant pijn te lijden of met andere lichamelijke ongemakken rond te lopen. Zorg dus goed voor jezelf, verspil je Nier energie niet te snel. Meer weten? Boek consult bij Bloesemacupunctuur.
Bekijk Sophie


info@bloesemacupunctuur.nl
© Martina Capousek