google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Hooikoorts en ooracupunctuur

13-04-2017

Niet alleen gewone acupunctuur is effectief in het bestrijden van de hooikoorts. Ook ooracupunctuur is bijzonder effectief is de ervaring van onze acupuncturist Fjodor Poort.  Hij gebruikt voor de behandeling van hooikoorts een combinatie van acupunctuur in het lichaam en het oor. Acupunctuur in het oor werkt, zoals eerder uitgelegd in een eerdere blog, op een andere manier dan acupunctuur in het lichaam. In heel veel gevallen werkt alleen acupunctuur in het lichaam goed.

Oor is een reflexzone van het zenuwstelsel. Het oor is als een embryo. Onderin is het hoofd, boven en zijkanten de armen en benen en binnenin de organen. Als de acupuncturist een prikkel toedient b.v. middels een klein naaldje heeft dit effect op een gebied van de hersenen. Bij hooikoorts zijn dit de gebieden van keel, neus en oor, longen maar ook vele andere punten. Er zijn ongeveer 15 punten die mogelijk geschikt zijn om te behandelen. Het oor geeft zelf aan of het moet worden behandeld. Dr. Poort meet dit door middel van een speciaal apparaat. Meestal vindt hij dan gemiddeld 6 punten, die hij dan behandelt met een speciale oor-acupunctuurnaald.

 

Fjodor beschrijft een casus;

Casus; man middelbare leeftijd. Heeft al tientallen jaren last van vervelende hooikoorts, met de standaardklachten als prikkelende ogen, niezen, keelpijn. Als hij het heel erg heeft is hij ook meer moe en iets astmatisch. Als medicatie gebruikt hij een antihistaminicum (hooikoortstablet), medicatie helpt wel, maar is niet altijd afdoende. Normaal heeft hij vooral bij mooi weer klachten van maart tot augustus. Ik heb hem 4 jaar geleden gezien en behandeld met een combinatie van lichaam en ooracupunctuur. Na de 2e behandeling begon hij op te knappen en na 6 keer was hij klachtenvrij wat hij ook vasthield de rest van het seizoen. Nu komt hij elk jaar terug voor enkele behandelingen. Hij heeft op dat moment veel klachten. Na de eerste behandeling heeft hij minder klachten en binnen 4 behandelingen is hij zo goed als klachtenvrij, ook als er op dat moment veel pollen in de lucht zijn.

 

De wetenschap heeft de relatie tussen ooracupunctuur en hooikoorts nog niet goed onderzocht. Er zijn tal van onderzoeken op gebied van ooracupunctuur en pijn, reuma en diverse verslavingen, die aangeven dat ooracupunctuur hierbij goed kan helpen. Het lijkt ons heel aannemelijk dat dit ook het geval is bij hooikoorts!