google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Hoe gezond is een broodje kaas ? Deel 2

31-03-2016

De laatste tijd wordt het eten van brood en zuivel gezien als ongezond. Arts-acupuncturist Fjodor Poort legt het vergroot glas op zuivel.

 

 Zuivel intolerantie

Het nuttigen van zuivel wordt gezien als slecht. Wat is volgens ons hiervan waar? Melk bevat melksuiker, lactose. Veel mensen in de wereld hebben weinig tot zeer weinig lactase, het enzym wat lactose omzet in de darmen. In Noordwest Europa heeft 5-15 % een ernstig tekort aan dit enzym , Zuid Europa 30-50 %, maar in delen van Azië en Afrika kan het oplopen tot 90 %. Het werkingsmechanisme bij zuivel is anders dan gluten maar effect is op lange termijn hetzelfde; voedingsstoffen tekort en onverteerde voedingsstoffen die in het lichaam komen. Symptomen zijn hetzelfde als bij glutenintolerantie of allergie, alleen zie je bij lactose problemen vaker misselijkheid en overgeven.
Regelmatig wordt een combinatie van gluten en lactose probleem gezien. Mensen met zuivel intolerantie krijgen het advies te stoppen met zuivel met producten met lactose. Roomboter en oude kaas bevatten zeer weinig lactose en worden gezien als veilig. Lactose kan wel zitten in tal van kant en klaar producten, zoals brood, vleeswaren en sauzen.

Concluderend is het zo dat zuivel en eerdergenoemde brood (zie mijn vorige blog) inderdaad voor sommige mensen ongezond zou kunnen zijn maar nog vaker in de westerse wereld wel goed is om te eten. Zuivel en  zit vol met vitamines.  Zuivel bevat Calcium, diverse vit. B (o.a. B12) en D.  Als je van zuivel houdt en er goed tegen kan neem het dan toch met mate. Maximaal 1 glas melk of yoghurt met 30 gr. liefst oudere kaas. Mocht u chronische klachten hebben zoals eerdergenoemd met daarbij klachten van de spijsvertering is het goed om aan gluten of lactose-intolerantie te denken. Klachten van de spijsvertering houdt in pijn in (onder) buik, opgezette buik, gasvorming, wisselende ontlasting en ontlasting die blijft kleven aan de toiletpot.

Wat kunnen wij als acupuncturist met dit probleem? Het negatief effect van de voeding zorgt voor een slechte spijsvertering met Dampvorming. De energie (qi) wordt hierdoor vertraagd en moeilijker in beweging te zetten. Mocht je dieet niet aanpassen kan acupunctuur onvoldoende werken. Dokter Fjodor Poort kan kijken of gluten, lactose of andere voeding op dit moment een probleem is middels testampullen. U krijgt op de persoon gerichte dieet mee en kunnen met acupunctuur en kruiden het proces beïnvloeden.