google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Hoe gezond is een broodje kaas? Deel 1

16-12-2015

De laatste tijd wordt het eten van brood gezien als ongezond. Boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik zijn bestsellers. Arts-acupuncturist Fjodor Poort legt het vergoot glas op brood.

Hoe kijkt de medische wetenschap en hoe kijken acupuncturisten hiertegen aan?  
 
Gluten 
Brood bevat granen zoals tarwe, spelt, gerst of rogge en deze granen bevatten gluten.
Het woord gluten komt uit het Latijns en betekent lijm. Gluten zijn een eiwit en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Gluten geven elasticiteit aan de producten die van het meel gemaakt worden. Hoe meer gluten het meel bevat, hoe steviger het product wordt.

Gluten allergie
Gluten kunnen coeliakie veroorzaken, in de volksmond gluten allergie genoemd. Coeliakie is het gevolg van langdurige irritatie (auto immuunreactie) van de dunne darm dat wordt veroorzaakt door aanraking met gluten. Het gevolg daarvan is dat normale uitstulpingen (vlokken) aan de binnenzijde van de dunne darm verdwijnen en dat heeft enorm negatief effect op het metabolisme  Er ontstaat een tekort aan voedingsstoffen en onverteerde voedingsstoffen komen via het bloed in rest van het lichaam. De gevolgen hiervan kunnen zijn; chronische diarree, vermoeidheid, vermagering, haaruitval, onvruchtbaarheid, zwakke skelet, depressies.
Dus als je na het eten van glutenproducten last hebt van buikklachten dan kan het verstandig zijn om bij je de huisarts een bloedtest aan te vragen ter uitsluiting van coeliakie. Het aantal geregistreerde coeliakie patiënten in Nederland is ongeveer 2 op de 1000. (0,2%) Bij grote onderzoeken blijkt dat de daadwerkelijke aantal 5-10 op de duizend (0,5-1 %) te zijn in Nederland. Deze patiënten moeten altijd, levenslang glutenvrij eten. 

Gluten sensitiviteit
 Daarnaast zijn er veel mensen die daadwerkelijk last hebben van eten van gluten zonder dat de diagnose coeliakie via een bloedtest kan worden gesteld. We spreken dan van NCGS (Non coeliakie gluten sensitiviteit NCGS) – niet coeliakie gluten sensitiviteit. Hoeveel dit voorkomt is lastig te zeggen omdat vaak alleen een subjectieve vragenlijst deze diagnose stelt. Een groot goed opgezet onderzoek in het Verenigd Koninkrijk laat zien dat ongeveer 13 % van de bevolking hier last van heeft.  Maar percentages 3 tot 45 % worden genoemd. Symptomen zijn opgezette buik, buikpijn, diarree, onverklaarbare gewichtstoename of gewichtsverlies, vettige ontlasting (remsporen in de WC pot), gewrichtspijn, depressie, eczeem, hoofdpijnen, geïrriteerdheid, infertiliteit, herhalende miskraam, krampen, tintelingen, Mensen met NCGS wordt geadviseerd om tijdelijk te stoppen met glutenbevattende producten, dus ook geen speltbrood. Wel kunnen ze haver, boekweit en quinoa eten.

Testen van gluten sensitiviteit.
Het is mogelijk te testen of gluten of andere voeding op dit moment een probleem is middels testampullen en kinesiologie. Vraag Fjodor naar de mogelijkheden.