google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Heb je het koud? Eet dit om warm te blijven.

30-11-2016

Is het je opgevallen dat je in de koude maanden minder zin hebt in sommige groente zoals komkommer, tomaat en ijsbergsla? Dat is niet zo gek. Deze groentes zijn namelijk erg Yin, dat wil zeggen dat ze voor verkoeling zorgen.

geschreven door Martina Capousek

Groente
Gelukkig zijn er voldoende groentes die Yang zijn en daardoor licht verwarmend. Van de oranje groetes zijn dit: pompoen, wortel, zoete bataat. Van de witte groentes zijn dit venkel en pastinaak. Verder horen hier boerenkool, maïs, zoete paprika, uien, prei en knoflook bij. Als je deze groentes verwarmt door middel van koken, stoven of bakken, dan versterk je zelfs hun verwarmend effect. Je kan de andere groentes eten, maar liever gestoomd of anderzijds verwarmd en verrijkt met verwarmende kruiden.

Fruit
Abrikozen, kersen en vijgen zijn de enige verwarmende fruitsoorten.

Granen
Kies in de winter liever voor spelt boven tarwe en overweeg  warme havermoutpap als ontbijt. Rijst en gierst is ook aan te bevelen.

Zuivel
Om lekker warm te blijven is het raadzaam om voor geiten- of schapenmelk en kaas te kiezen. Deze zijn verwarmend in tegenstelling tot koeienmelk en minder belastend voor je spijsvertering.

Vlees, gevogelte en vis
Naast rundvlees dat licht verwarmend is, zijn met name kip, fazant, wild zwijn, lam en hert erg Yang. Hoe heter je het vlees verwarmt, hoe verwarmender het is. Kort roergebakken kip is minder verwarmend dan gegrillde kip.
Van vissen zijn aal, zalm en forel verwarmend en van zeevruchten zijn dit mosselen en garnalen.

Peulvruchten
Als je vegetarisch bent en de vorige alinea hebt overgeslagen dan kan je nu je hart ophalen.
Rode linzen zijn namelijk niet alleen smakelijk en snel klaar maar ook verwarmend. Daarnaast kan je andere peulvruchten gebruiken, maar verander hun energetica met verwarmende kruiden. Denk bijvoorbeeld aan peultjes met 
een beetje nootmuskaat of kerrie.
 
Noten
Pijnboompitten, walnoten en kastanjes zijn verwarmend. Walnoten en kastanjes versterken met name je Nier Yang-energie, die vaak afneemt in de winter. Er is een reden waarom in sommige landen in de winter  op straat warme kastanjes worden verkocht. Als je toch een koude salade wilt maken in de winter, gebruik dan voor je dressing walnotenolie in plaats van olijfolie. 

Keukenkruiden en specerijen
Verwarmende keukenkruiden die ik je van harte kan aanbevelen zijn peper, paprika, waterkers, marjolein, rozemarijn, tijm, mierikswortel, komijn, kummel,  kardemon, kruidnagel, nootmuskaat, gember, kerrie, mosterdzaad. 
Kaneel verdient een ereplaats in dit rijtje en tegelijkertijd ook een waarschuwing. In de Traditionele Chinese Kruidengeneeskunde wordt kaneel als medicinaal kruid gebruikt. De farmaceutische naam is Cinnamomi Cortex, dat wil zeggen dat ze de bast van het kaneelboompje gebruiken. De Chinese naam is Rou Gui. Dit kruid behoort tot de categorie: Verwarm binnenste lagen van het lichaam, klaar Kou. Het versterkt de Yang, verwarmt van binnenuit, verdrijft diepe kou en vergroot je doorbloeding en deblokkeert meridianen. Het medicinale effect treedt op bij kaneelpoeder bij dosering van 1 tot 1,5 g per inname en bij een kaneelstokje (bijvoorbeeld in thee of saus) van 1,5 tot 4,5 g per maaltijd/drankje. Bij overdosering kunnen er klachten ontstaan zoals een droge mond, duizeligheid en een rood gelaat.  Door de krachtige bewegende werking in de diepste lagen van ons lichaam is kaneel ook NIET aan te bevelen TIJDENS ZWANGERSCHAP. Probeer je zwanger worden, dan kan je gerust kaneel gebruiken in de weken voor je ovulatie.
Vanwege het sterke effect op de bloedvaten, dienen mensen met hartklachten of astma ook de dosering van 1 gram per dag niet te overschrijden. Dit effect treedt dus op bij inname van boven 1g (Cinnamomum cassia) kaneel per dag. Er is ook een zwakkere vorm van kaneel op de markt – Cinnamomum Ceylanicum, maar vaak weet je niet wat voor soort kaneel je hebt, dus laten we het op 1 gram houden.
Basilicum en salie zijn ook verwarmend, maar dienen tijdens zwangerschap met mate gebruikt worden.
Azijn hoort ook in dit rijtje, met name azijn waarin verwarmende kruiden zijn verwerkt, en rodewijnazijn.


Thee, koffie
Thee is Yang en licht verwarmend. Met thee bedoel ik dus echt 
het aftreksel van de theeplant – Chamelia Chinensis. Je vindt deze in verschillende smaken en combinaties zoals zwarte thee, groene thee, witte thee, Earl grey, Ceylon thee, Gunpowder thee, Oolong thee etc. De zwarte thee en mengsels met zwarte thee zijn verwarmend, groene thee is neutraal en witte thee is koelend. Als de inhoud van je theezakje zwart is, dan zit je goed.Ook kruidenmelanges hebben een energetische werking. De heel populaire muntthee is verkoelend. De munt – Herba Metha is eigenlijk een medicinaal kruid Bo He. Dit kruid hoort in de categorie oppervlakteklarend en verkoelend. Dat betekent dat die de meest oppervlakkige laag opent en verkoelt zodat het overschot aan warmte kan ontsnappen. Dat is handig in de zomer of als je van jezelf veel hitte in je systeem hebt (denk aan opvliegers of eczeem, acne, jeukende huid) Ben je kouwelijk? Vergeet de muntthee en kies bijvoorbeeld voor gemberthee, venkelthee, zoethoutthee, kaneelthee, chaithee. 
TIJDENS ZWANGERSCHAP wordt kaneelthee afgeraden en ook venkel
- en zoethoutthee mag maar met mate – maximaal 2 kopjes per dag gedronken worden. Zelf de sterrenmix is voor kouwelijke mensen geschikt. Hoewel er munt in sterrenmix zit, bevat deze kruidenmelange ook andere verwarmende kruiden (sterrenanijs, venkel) die het verkoelende effect neutraliseren. Koffie is verwarmend, maar dient alleen in de ochtend, het Yange gedeelte van de dag, gedronken te worden.

Alcohol
Rode wijn en sterke drank zijn zeer verwarmend. Meestal raad ik alcohol juist af. Ik zie bij mensen die dit met enige regelmaat drinken vaak ongezonde hitte ontstaan, wat zich kan uiten in huidklachten, slapeloosheid, heftige menstruatie bloedingen, verergering van overgangssymptomen, migraine aanvallen etc. Witte wijn en bier zijn niet zo verwarmend, maar ook erg belastend voor de lever en milt meridiaan.
2 glazen rode wijn in het weekend kunnen echter in de winter geen kwaad.

Dat waren de winterwijsheden van de Traditionele Chinese Voedingsleer. Wil je misschien een persoonlijk voedingsadvies gebaseerd op je energetisch patroon? Boek dan een intake bij ons via ons contactformulier en vermeld bij opmerkingen voedingsadvies.