google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Gemberthee

29-12-2018

Heb je het de laatste tijd vaak koud? Zet dan ’s ochtends eens heerlijke verwarmende gemberthee voor jezelf.

Eerst maar eens wat achtergrondinformatie over gember:

De meeste mensen weten tegenwoordig wel dat gember verwarmend is en daardoor een uiterst geschikt ingrediënt is voor de wintermaanden. Deze wijsheid komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. In deze geneeskunde behoort gember tot de geneeskrachtige kruiden. We onderscheiden verse gember – Sheng Jiang - die koude verdrijft via de huid (dit noemen we oppervlakte-klarend), en gekookte gember – Gan Jiang - die de diepere lagen van ons lichaam verwarmt. Verse gember wordt gebruikt voor verkoudheden, en om externe kou uit het lichaam te drijven. Verse gember is dus bijvoorbeeld heilzaam als je net flink natgeregend bent, en rillend van de kou thuiskomt. Rasp dus 1 theelepeltje verse gemberwortel door je eten, als je dit overkomt.
Gekookte gember wordt ingezet om het lichaam van binnenuit te verwarmen bij te kort aan Yang (verwarmende energie).

 

Hoe zet je verwarmende gemberthee?

In ieder geval niet zoals de meeste mensen het doen! Tegenwoordig zie je veel gember infusies in cafés en restaurants. Een gemberwortel wordt in dunne plakjes gesneden, en vervolgens met de schil en al, met heet water overgegoten (eventueel met een citroentje erbij). Dit heet officieel een gember infusie en het zit ergens tussen de verse gember en gekookte gember in, afhankelijk van hoe snel je het opdrinkt. Dit is best lekker maar geen effectieve manier om gemberthee te bereiden, en zal dus ook weinig effect hebben!

Hoe doe je het dan wel goed: Het begint al bij de keuze die je maakt in de supermarkt. Kies voor een biologische gember die niet uitgedroogd is en die je kan ruiken. Gember geeft een scherpe geur, te vergelijken met de scherpte van bijvoorbeeld munt of knoflook. Het prikkelt een beetje in je neus.
Wil je het verwarmende effect van de gember maximaliseren? Schil dan je gember en snij deze in kleine stukjes. Zo krijg je het meeste gember sap uit de gemberwortel. Kook dan je gemberblokjes gedurende 10 minuten in water. Voeg daarna 1 kaneelstokje toe (echt alleen 1 kaneelstokje per dag), 1 kardemom peultje (keukenkruid), laat 7 min staan en drink op.

Ben jij echter zwanger? Gebruik dan 1 kruidnagel i.p.v. een kaneelstokje. Kaneel bevat coumarine en mag tijdens de zwangerschap maar met mate geconsumeerd worden. Kruidnagel werkt trouwens ook tegen de misselijkheid, maar je mag niet meer dan 1 gram per dag. 

Let op: dit drankje is erg verwarmend en daarom niet geschikt voor dames in de overgang of voor mensen die last hebben van stijgende Yang (migraine, hoge bloeddruk, rosacea, huidklachten).