google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Energieboost in september

23-09-2019

De warme dagen zijn voorbij, de avonden vallen eerder en de herfst laat niet al te lang meer op zich wachten. In de Traditionele Chinese Geneeskunde noemen we deze nazomerperiode...

het seizoen van het Aarde-elementen en de meridianen van de Maag en Milt. In de nazomer komt een probleem van het Aarde-element duidelijker naar voren.

Het Aarde-element vertegenwoordigt ons denkvermogen, concentratie, kort termijn geheugen, spijsverteringsfunctie, spierkracht, eetlust en zorgzaamheid. Je zou ook kunnen zeggen dat het Aarde-element ons vermogen tot verwerken en voeden vertegenwoordigt. En daarmee bedoel ik het verwerken van informatie en voeding en het voeden van ons lichaam en mensen om ons heen.

Als je Aarde-element in balans is, dan kan je je goed concentreren en leren, je kan met gemak een krachttraining doen en je hebt elke dag een gezonde stoelgang.  (Ik weet dat het een taboeonderwerp is voor sommige mensen, maar ik schrijf het gewoon op, omdat het een normale lichaamsfunctie is, en geloof me, iedereen doet het. Met een gezonde stoelgang bedoel ik dus een donkerbruine gladde worst die geen remsporen achterlaat.)

Als je Aarde-element niet in balans is, dan kan je een aantal van de volgende klachten ervaren:

A, mentaal: moeite met concentreren, moeite met leren en informatie tot je nemen, vergeetachtigheid, piekeren, terugkerende gedachten hebben, in ernstige gevallen obsessieve gedachten.

B, fysiek: vermoeidheid, spierpijn, gevoel van zware spieren of juist gevoel van slappe spieren, breierige ontlasting of diarree, extreme behoefte aan suiker.

C, sociaal: overbezorgd zijn, de moederrol aannemen t.o.v. van mensen die niet je kinderen zijn of juist apathisch zijn voor de behoeftes van anderen, te veel in herhaling vallen in wat je zegt of doet.

D, emotioneel: het leven is zwaar, je ziet alleen problemen, geen oplossingen, geen mogelijkheden kunnen zien.

Herken je je een beetje in het bovenstaande? Dan heb ik een nazomer tip voor je. Doe bij jezelf acupressuur. Duw elke avond op Zusanli – het 36epunt op de Maag meridiaan.  De naam Zusanli betekent “been 3 mijl” en suggereert dat je na het regelmatig behandelen van dit punt 3 extra mijlen zou kunnen lopen. Dit punt versterkt namelijk krachtig je Aarde-elementen daardoor je spierkracht en uithoudingsvermogen.

Je vindt het als volgt:

  1. Ga lekker achterover zitten op je stoel of bank en leg je onderbenen op een tafel.
  2. Voel ter hoogte van je sokkenrand naar het bot aan de voorkant van je onderbeen. Dat is je scheenbeen = tibia. Doe dit aan de beide benen.
  3. Leg je wijsvinger aan de binnenzijde en de middelvinger aan de buitenzijde van de voelbare rand van de tibia, houd contact met het bot en verplaats je handen richting de knie.
  4. Je zult merken dat het bot richting de knie steeds breder wordt en dat er ongeveer 7 cm onder de knie een ruwe en/of verheven plek aan aanwezig is. Dit noemen we tuberositas tibiae,vrijvertaald het heuveltje op je scheenbeen. Localiseer je tuberositas.
  5. Ga met je vinger aan de onderrand van de tuberositas staan en verplaats je vinger dan naar buiten (vanuit de middellijn gezien). Je valt in een kuiltje: plaats tussen het het rand het bot en spier.
  6. Ga over deze spier heen nog meer naar buiten totdat je in het volgende kuiltje valt.

Dit is het! Dit is Maag 36. Duw met je vinger gedurende 1 minuut op deze plek.

Het kan en mag een beetje gevoelig zijn. Sommige mensen voelen uitstraling in het verloop van de meridiaan, in de lengte van het onderbeen. Doe dit gerust als je een onbalans in je Aarde-element ervaart.

Ik gebruik dit punt vaak bij acupunctuurbehandelingen als het Aarde-element versterking nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld nodig bij mensen met vermoeidheid, burnout, depressie, prikkelbare darmsyndroom, maar ook in de postovulaire fase van een wensmoeder en in vroege zwangerschap of bij herstel na een zwangerschap.

 

Veel succes met je acupressuur en fijne nazomer gewenst.