google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Endometriose en Traditionele Chinese Geneeskunde

11-11-2015

Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen de menstruatiepijn en de ernst van endometriose positief beïnvloeden. De behandeling voorkomt herhaling van endometriose na een operatie en zorgt voor de verhoging van de kans op de conceptie.

Dat was mijn conclusie na het onderzoek van het beschikbare wetenschappelijke onderzoek. Niet elk onderzoek dat u in de media ziet voorbijkomen is wetenschappelijk. De echte wetenschappelijke onderzoeken worden gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen en op wetenschappelijke websites. Enkele voorbeelden hiervan zijn: het blad Fertility and Sterility en de websites www.pubmed.org en www.cochrane.org Daarnaast is het zo, dat ook de onderzoeken die hier gepubliceerd staan, in de loop der tijd en door nieuwe ontwikkelingen, weerlegd kunnen worden door nieuwe onderzoeken, die misschien het tegenovergestelde bewijzen. Het meest betrouwbaar zijn zogenaamde reviews. Een review is een samenvatting van alle tot dan toe gepubliceerde onderzoeken op een bepaalde thema. 

Acupunctuur
In 2011 hebben Zhu X, Hamilton KD en McNicol ED op pubmed  het review geplaatst: Acupuncture for pain in endometriosis

Het gaat hier om het onderzoeken van het genezende en het pijn verlichtende effect van acupunctuur in geval van endometriose. Het betreft een literatuurstudie waarbij de vorige publicaties zeer kritisch zijn bekeken. Van 24 studies vonden de onderzoekers maar één studie geschikt. Dit was een dubbelblind onderzoek en betrof 67 vrouwen van vruchtbare leeftijd waarbij met laparoscopie endometriose was vastgesteld. De vrouwen in de acupunctuurgroep hadden minder pijnklachten dan de vrouwen in de controlegroep. Op een schaal van 15 zijn de pijnklachten met 4.81 punten gedaald. Er werd ook een genezend effect vastgesteld bij 91% van vrouwen uit de acupunctuurgroep en 60% van de vrouwen die Chinese kruiden gebruikten, waarin de mate van genezing varieerde. Ooracupunctuur lijkt de sterkste analgetische werking te hebben.

De conclusie van de onderzoekers is dat het bewijs voor het effect van acupunctuur op endometriose nogal gelimiteerd is, aangezien ze maar op één onderzoek kunnen vertrouwen. Ze vinden het noodzakelijk dat er meer goed ontworpen, dubbelblind, gerandomiseerde onderzoeken worden verricht.
Bron

 

Onderzoek naar Chinese kruiden
Het effect van Chinese Kruiden op endometriose daarentegen is wat uitgebreider onderzocht. Dat komt met name omdat in China het zeer gebruikelijk is om endometriose met Chinese Kruiden te behandelen.In 2009 heeft Conchrane een Review gepubliceerd en in 2012 ge-update.

Chinese herbs for endometriosis - Flower A, Liu JP, Lewith G, Little P, Li Q
De wetenschappers vonden deze keer twee studies geschikt. Ze vergeleken het effect van Chinese kruiden met het effect van twee westerse medicijnen die op hersenniveau de aanmaak van vrouwelijke hormonen remmen: danazol en gestrinone . Danazol is een gemodificeerde vorm van testosteron, een hormoon met androgene (bij)werking. Het zorgt ervoor dat de patiënte in een tijdelijke, kunstmatige menopauze komt. Het remt de afgifte van het luteïniserend en het follikelstimulerend hormoon, het LH en FSH. Gestrinone is een synthetische variant hiervan. Gestrinone heeft een sterk anabolisch effect en is verboden voor atleten op de Olympische Spelen. Er was geen significant verschil in vermindering van klachten in de groep van vrouwen die gestrinone gebruikten en de groep vrouwen die Chinese kruiden slikten na laparoscopie. Dit kan ook gezegd worden over de zwangerschapskans.
Er was wel een verschil tussen de Chinese kruiden groep en danazol, waarbij de kruiden zowel oraal als middels klysma’s werden gebruikt. Het effect van Chinese kruiden was beter:rr 5.06, 95% CI1.28 to 20.05, RR5.63, 95% Ci1.47 to 21.4554 wDat wil in lekentaal zeggen ongeveer vijf maal beter effect van de Chinese kruiden dan van danazol, waarbij de klysma’s een toegevoegd effect hebben.

 De pijnverlichting trad vooral op bij pijn in de onderbuik, lage rugpijn en rectale pijn; vaginale noduli werden door de Chinese kruiden niet positief beïnvloed ten opzichte van danazol.
De conclusie van de wetenschappers is dat de inname van Chinese kruiden vergelijkbare voordelen oplevert als gestrinone. Chinese kruiden werken beter dan danazol en het meest pijnverlichtende effect is te verwachten van de orale inname van Chinese kruiden gecombineerd met klysma’s van Chinese kruiden. Chinese kruiden zouden ook minder bijverschijnselen hebben dan gestrinone en danazol.
Toch, gezien de gelimiteerdheid van de onderzoeken, wordt aangeraden om meer onderzoek te verrichten.
Bron

 

Meer onderzoek was nodig
Dat werd ook gedaan. Een voorbeeld hiervan is een publicatie op Pubmed in december 2012:

Controlling the recurrence of pelvic endometriosis after a conservative operation: comparison between Chinese herbal medicine and western medicine

In dit onderzoek werden 208 vrouwen met endometriose na de operatie verdeeld in twee groepen, waarvan één groep Chinese kruiden kreeg en de andere westerse medicatie – gonadotropine releasing factor agonisten of GnRH-a. In Nederland is GnRH-a bekend als Lucrin (leucoprolerine), Zoladex(goserelin), Decapeptyl (triptorelin), Suprecur( buserelin), Synarel (nafareline) of gestrinone.
De therapie duurde 3 of 6 maanden, afhankelijk van de ernst van de aanvankelijke endometriose. Er was weinig verschil in de timing van terugkeer van endometriose tussen beide groepen. De zwangerschappen in de Chinese kruiden groep kwamen eerder dan in de westerse medicatie groep.

Deze wetenschappers concludeerden dat Chinese kruiden de terugkeer van endometriose voorkomen en minder bijwerkingen hebben dan GnRH-a medicatie.
Behandeling met behulp van Chinese kruidengeneeskunde voldoet aan de behoefte van de patiënten met een kinderwens en endometriose.
Bron

 

Conclusie
Gezien het bovenstaande concludeer ik dat acupunctuur en Chinese kruiden de menstruatiepijn en de ernst van endometriose positief kunnen beïnvloeden. Behandeling met Chinese kruidengeneeskunde voorkomt herhaling van endometriose na een operatie en zorgt voor verhoging van de kans op conceptie. Behandeling met behulp van Chinese kruidengeneeskunde kan een uitkomst bieden voor de vrouw met kinderwens en endometriose.

Het bovenstaande was een onderdeel van de lezing op de Landelijke Endometriosedag op 8 maart 2014 in het Academiegebouw te Utrecht  door Martina Capousek, acupuncturist, waarvan verslag in de Huang Ti (tijdschrift voor acupuncturisten), uitgave zomer 2014