google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

De rode adukiboon

02-06-2017

Rubriek: medicinaal voedsel

Vandaag wil ik graag een bijzondere peulvrucht belichten: de rode adukiboon. De Chinese naam is Chi Xiao Dou wat vertaald betekent: rode kleine boon. Je kunt deze bonen tegenwoordig gewoon bij de supermarkt of in een natuurwinkel kopen. Je herkent ze aan mooie rood-bruine kleur in combinatie met een witte streep. Ze hebben een zoete, nootachtige smaak en worden in Azië in desserts gebruikt. 

Waar komt het vandaan?
Adukibonen worden in Japan en China gekweekt.

Wat zit er in?
Koolhydraten, eiwitten, vezels, ijzer, kalium, foliumzuurmagnesium en zink

Wat is hier medicinaal aan?
Deze bonen worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt om het lichaam krachtig te reinigen. Ze behoren tot de kruiden die ‘vocht draineren. Dat kan je eigenlijk zien als kwijtraken van onzuivere vloeistoffen. Het kan toegepast worden bij het vasthouden van vocht, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie en in de eerste weken na de bevalling. Een ander bijkomend feit is dat het bij moeders de borstvoeding op gang brengt. De rode adukiboon optimaliseert de spijsvertering en volgens sommige bronnen zou het ook vet verbranden. In combinatie met bepaalde Chinese kruiden wordt de boon ook bij geelzucht gebruikt, maar dat gaat ver boven dit voedingsadvies.Vanwege de antibacteriële werking werd het aftreksel van de adukiboon vroeger uitwendig gebruikt  bij abcessen en zwellingen met pus. 

Kan het kwaad?
Sommige voedingsmiddelen kunnen in hoge mate inderdaad een ongewenst effect hebben. Denk aan kaneel, nootmuskaat of bittere amandelen. Ook adukibonen, mits te veel ingenomen kunnen door hun sterk reinigende effect gevaarlijk zijn. Neem daarom niet meer dan 30 g (gedroogd gewicht)  per dag. Mocht je last hebben van tekort aan vloeistoffen (bv: ziekte van Sjorgen) of ben je met Yin-deficiëntie gediagnostiseerd, dan is het af te raden om regelmatig adukibonen tot je te nemen. 
Let op!  Gebruik de adukibonen niet in het eerste trimester van de zwangerschap. Overdosis kan namelijk lijden tot een miskraam. Sommige mensen zijn allergisch voor adukibonen. De mogelijke symptomen zijn jeuk, misselijkheid, hartkloppingen en galbulten. Mocht je deze symptomen krijgen, stop dan voorgoed met adukibonen. 

Hoe maak je het klaar?
Laat ze een nachtje weken, gooi de volgende dag het water weg en spoel ze nogmaals af. Hieronder 3 mogelijke recepten.

Rode adukibonendrank
1 kop rode adukibonen
1 laurierblaadje
2 theelepeltjes koriander
1 cm verse gember - geschild en geraspt
4 kopjes water

Breng de bonen in het water aan de kook en voeg dan de resterende ingrediënten toe. Laat nog 1 uur zachtjes koken. Haal daarna door middel van een zeef de boontjes en kruiden eruit. Je mag het aftreksel eventueel met rauwe suiker op smaak brengen. Nuttig 1-2 kopjes thee per dag. 

Zomerse aduki - quinoasalade
half kopje ongekookte quinoa
1 kopje water
Bakje of een takje cherry tomaatjes
Drie kwart  kopje gekookte adukibonen of adukibonen uit blik
Handje verse sla (eikenblad of romaanse sla)
3 thee lepels olijfolie
1 thee lepel limoen sap
1 thee lepel Dijon mosterd
1 thee lepel  verse tijmblaadjes (zonder het takje) 
Peper en zout
Avocado of fetakaas of verse geitenkaas 

Breng het water aan de kook en voeg de omgespoelde quinoa toe. Kook afgedekt gedurende 15 minuten, totdat het water verdampt en laat het lauw worden. Ga ondertussen de cherry tomaatjes in kwartjes snijden, voeg de gekookte adukibonen toe. Doe de bonen en tomaten in een middelgrote kom. 
Meng de olijfolie, limoensap, mosterd en de blaadjes van de verse tijm om een mooie dressing te maken. Voeg de inmiddels lauwe quinoa en de dressing met de andere ingrediënten in de kom en meng deze voorzichtig door elkaar.Verdeel de slabladeren over de te serveren borden. Leg daar het quinoamengsel op en garneer met dunne partjes rijpe avocado of met kruimels feta  of verse  zachte geitenkaas. 

Heerlijke Curry met adukibonen en zoete aardappel. Vergezel deze met witte basmatirijst.