google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

De natuurlijke oplossing voor zenuwschade in handen en voeten - perifere neuropathie

29-05-2018

Is het zo dat je na het stellen van de diagnose niets meer aan kan doen? Ik heb tot nu toe verschillende cliënten gehad waarbij de situatie wel verbeterde.

Wat is perifere neuropathie en hoe kan het ontstaan? 

 

Perifeer ( buiten gelegen) neuropathie ( schade aan zenuwen) heeft verschillende oorzaken. 

  1. Toxische oorzaak, b.v. chemotherapie, langdurig alcohol misbruik. 
  1. Infecties als HIV en ziekte van Lyme. 
  1. Stofwisselingsziekten waarvan diabetes de belangrijkste is. (bijna 50 % van het totaal) 
  1. Onbekende oorzaak (idiopathisch) 

 

De symptomen kunnen bestaan uit stoornissen in: 

 

  1. Gevoel als pijn, tintelingen gevoelsloosheid. 
  1. Motorisch (spieren) verminderde kracht. 
  1. Autonome (zelfstandige) zenuwstelsel met beïnvloeding van spieren van de vaten en doorbloedingsstoornissen.  Hierdoor ontstaat er verkramping van de kleine bloedvaten in handen en voeten. 

 

Regulier geneeskundig wordt gesteld dat er weinig aan te doen valt behalve behandeling van de onderliggende oorzaak als alcoholisme of goed instellen van de diabetes zodat het niet ol langzamer achteruitgaat. Mochten er pijn klachten ontstaan kan er amitryptiline (een trycyclische antidepressivum)  of carbamazepine (een anti epileptica) worden voorgeschreven. Beide middelen hebben wel de nodige bijwerkingen.  

 

Is het zo dat je bij het stellen van de diagnose niets meer aan kan doen? Ik heb tot nu toe verschillende cliënten gehad waarbij de situatie wel verbeterde.  

 

Een cliënt met diabetes (nu 74 jaar) heb ik sinds 2011 onder behandeling. Zij heeft vastgestelde perifere neuropathie aan de voeten en behandel haar 1 keer per maand. In het begin verbeterde de situatie duidelijk, echter de laatste jaren is ze stabiel. Ze heeft geprobeerd te stoppen met de behandeling maar dan merkte ze dat ze toch weer achteruitging     Ik heb acupunctuurpunten geprikt om te zorgen voor meer energie en bloed in de voeten. Vaak merk ik dat de nier energie minder is. De nier energie staat voor je basis energie en heeft een relatie met o.a. zenuwen.  

 

Een andere cliënt (vrouw 69 jaar)  had al 10 jaar toenemende klachten. Behalve haar voeten kroop het naar boven tot haar knieën. Ook haar handen begonnen mee te doen. De klachten bestonden uit dove voeten., en iets de handen. De laatste tijd begonnen pijnklachten.  Armen en benen kunnen goed bewegen( al voelt het allemaal strak) en staat nog wel stabiel. Ze is al bij de neuroloog geweest die alle mogelijke oorzaken heeft uitgesloten. Er is dus sprake van een onbekende oorzaak. (Idiopathische) Ik heb haar in het begin wekelijks behandeld met lichaam en oor acupunctuur, later 1 keer per 2 tot 4 weken.  De pijnklachten namen flink af en het voelde allemaal losser. Opmerkelijk was dat haar hand klachten heel snel verdween. Op de voeten waren enkele naalden die ze op bepaalde plekken niet voelde in latere instantie wel voelde. De laatste behandelingen was er echter geen verschil meer merkbaar en zijn we gestopt.  Dit lijkt me een teken dat zenuwen het zij beperkt toch kunnen herstellen.  

 

Regelmatig heb ik de afgelopen jaren cliënten onder behandeling die na een chemokuur  ( meestal borstkanker) perifere neuropathie ontwikkelden. Het zijn bijna allemaal dezelfde verhalen. Ze ontwikkelen de klachten waardoor ze (iets) vroegtijdig moeten stoppen met de chemokuur. Hierna zien ze de klachten soms wel soms niet meer verbeteren. Er wordt tegen hen gezegd dat er verder niets aan te doen valt en dat tot 1 jaar , een enkele keer 2 jaren, de klachten nog kunnen verbeteren. Daarna niet meer. Meestal komen ze bij mij na ongeveer 1 jaar met lange tijd ongewijzigde klachten. Bij mij lukt het bij 75 %  de toestand wel te verbeteren.  

 

Wat voor wetenschappelijke onderzoeken zijn er gedaan. Meerdere onderzoeken laten een waarschijnlijke positieve effect zien van acupunctuur. Deze onderzoeken zijn niet altijd goed opgezet en dus minder betrouwbaar. Echter 1 onderzoek van 12 jaar geleden laat wel duidelijk een significant verschil zien.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17355547 In dit onderzoek worden 47 cliënten met idiopathische perifere neuropathie verdeeld in een groep van 21 die acupunctuur behandeling kregen. De anderen kregen alleen z.n. regulier geneeskundige behandeling. In de acupunctuur groep verbeterde de toestand en geleidingssnelheid van de zenuwen bij 16 (= 76 %), terwijl dit in de controle groep maar bij 4 (=15 %) het geval was. Dit is duidelijk significant. 

Het mooie van dit onderzoek is dat het behalve de subjectieve klachten ook de veel objectievere geleidingssnelheid van de zenuwen meet.  Wat mij betreft is dit echt een doorbraak omdat je de geleidingssnelheid bijna niet kan beinvloeden   

Mijn conclusie is:  Ja acupunctuur kan je heel goed inzetten bij perifere neuropathie. Je ziet heel vaak verbetering. Ik hoop dat deze blog bijdraagt aan de bewustwording dat acupunctuur en dat dit ook door de reguliere geneeskunde gezien en erkent wordt.