google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Chronische pijn na doorgemaakte gordelroos

04-10-2017

De afgelopen tijd heb ik met succes verschillende patiënten met chronische pijn behandeld. Hieronder een mooi voorbeeld van hoe acupunctuur een oplossing kan bieden, daar waar de reguliere geneeskunde stopt. Door Fjodor Poort.

Casus: Mevrouw 76 jaar
Zij heeft, toen ze bij mij kwam, al een half jaar flinke vrijwel onveranderde pijnen na een doorgemaakte gordelroos aan de zijkant van haar hoofd en gezicht (in het verloop van de 1e tak van nervus trigeminus).  De pijn beschreef ze als hels en gaf haar pijn als cijfer een 1 (op een schaal van 1 -10 waarbij 1 slecht is en 10 goed) In de eerste week heb ik haar 2 keer per week behandeld daarna 1 keer per week door de vakantie onderbroken om af te bouwen. Momenteel behandel ik haar een keer per 3 weken. Na één behandeling ging het al veel beter, cijfer 6-. Langzamerhand is ze verder opgeknapt. De klachten geeft ze nu als cijfer een 8, veel beter maar nog niet over. Het is opvallend. Iedere keer als de acupunctuurnaalden erin zitten heeft ze geen klachten. Daarom heb ik besloten kleine naaldjes die blijven gedurende maximaal 10 dagen (verblijfsnaalden) te gebruiken. De patiënte is op dit moment nog steeds onder behandeling.

Gordelroos vanuit regulier medisch perspectief.
Gordelroos is een ontsteking van de zenuwen die soms zo maar kan opvlammen. De oorzaak is een opvlammende infectie van de waterpokvirus die zich verscholen hield in de zenuw. Het komt vooral voor op oudere leeftijd en meer bij vrouwen dan mannen. De incidentie (vóórkomen) is 3 per 1000 per jaar. Vrijwel altijd is één dermatoom ( een gedeelte van de huid die door één zenuw wordt voorzien) aangedaan. Over het algemeen is men na 4 weken de klachten over, maar bij 9 % gaat het over in zeer ernstige pijnen die maanden tot jaren kan duren. Dan is er dus sprake van postherpetische neuralgie. Na 2 jaar is 99 % klachtenvrij. Antivirale middelen als aciclovir werkt zeer beperkt en wordt alleen voorgeschreven bij gordelroos in het gelaat (vanwege het gevaar oogzenuw aantasting) of bij verspreiding over verschillende dermatomen (zeldzaam). Bron: Kleine kwalen in de huisartsen praktijk

Wat is bekend vanuit wetenschappelijk onderzoek.
Ik heb een paar onderzoeken gevonden. Een onderzoek naar pijn na gordelroos (postherpetische neuralgie) is redelijk overtuigend. Ondanks de kleine aantallen die onderzocht zijn kwam er een significante verschil uit in pijn beleving. In het onderzoek werd de ene groep behandeld met standaard acupunctuur, de andere kreeg in het besmette gebied behandeling, maar niet acupunctuurpunten gebruikt. Ze werden 14 dagen achter elkaar behandeld en evaluatie na 30 dagen. In de acupunctuurgroep was 93 % (bijna) genezen, de controlegroep 67 %. Bron

In de volgende blog zal ik nader ingaan op een andere pijnlijke klacht, perifere neuropathie (slijtage van zenuwen handen en onderbenen).