google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Acupunctuur helpt bij hooikoorts

16-04-2018

Het positieve effect van acupunctuur op hooikoorts is nogmaals wetenschappelijk bevestigd.

Hooikoorts! Wie kent dat niet: rode jeukende ogen, loopneus, niezen, benauwdheid….we kennen allemaal iemand die hooikoorts heeft. Hooikoorts is een auto-immune aandoening. Dat wil zeggen dat er een foutje zit in ons afweersysteem. Ons lichaam ziet de pollen als een vijand en maak daarom antistoffen aan die een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit valt overigens prima te corrigeren met reguliere medicatie. Deze medicatie kan helaas soms bijwerkingen hebben zoals sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, neus en keel. Dat kan een reden zijn om naar e=en alternatief te zoeken.  En dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat je hooikoorts ook met acupunctuur kan behandelen en dat hier een wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Hieronder samenvatting van de recente onderzoekenHooikoorts! Wie kent dat niet: rode jeukende ogen, loopneus, niezen, benauwdheid….we kennen allemaal iemand die hooikoorts heeft. Hooikoorts is een auto-immune aandoening. Dat wil zeggen dat er een foutje zit in ons afweersysteem. Ons lichaam ziet de pollen als een vijand en maak daarom antistoffen aan die een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit valt overigens prima te corrigeren met reguliere medicatie. Deze medicatie kan helaas soms bijwerkingen hebben zoals sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, neus en keel. Dat kan een reden zijn om naar e=en alternatief te zoeken.  En dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat je hooikoorts ook met acupunctuur kan behandelen en dat hier een wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Hieronder samenvatting van de recente onderzoeken

 

Het meest recente Duitse onderzoek ( februari 2018)
Dit onderzoek beschrijft de impact van acupunctuur op het gebruik van westerse medicatie bij hooikoorts. Het komt erop neer, dat acupunctuur de behoefte aan antihistaminica verlaagt. Het ging hier om analyse van de data van 414 patiënten, verdeeld in 3 groepen die 8 wekelijkse acupunctuurbehandelingen ondergingen.
Groep 1 kreeg acupunctuur en antihistaminica.
Groep 2 kreeg acupunctuur in niet bestaande acupunctuurpunten, zogenaamde nep-acupunctuur en antihistaminica.
Groep 3 kreeg alleen antihistaminica.
Mensen in groep 1 (acupunctuur + antihistaminica) hebben het minste antihistaminica gebruikt. 38% van de patiënten in deze groep heeft zelfs geen antihistaminica hoeven te gebruiken.
Hierdoor heeft acupunctuur bewezen een mooie aanvullende of alternatieve optie te zijn voor mensen met hooikoorts.

Amerikaans onderzoek (2015) naar het effect van acupunctuur op stof en pollen allergie
Deze wetenschappelijke publicatie over acupunctuur en hooikoorts dateert van juni 2015 en is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift  Current Opininion in Otolaryngolology, Head and Neck Surgery (oor-keel-hoofd-nek).
Het gaat hier om een review, oftewel beoordeling van andere onderzoeken over het effect van acupunctuur op hooikoorts. Wederom is de conclusie dat acupunctuur effectief is in het behandelen van pollen en stof allergie. Sommige kleine onderzoeken wijzen zelfs uit, dat acupunctuur beter zou werken dan antihistaminica. Maar verdere en kwalitatief betere onderzoeken zijn nodig om dit verder te bevestigen.

Duits onderzoek (2013) naar het effect van acupunctuur op hooikoorts
In dit onderzoek zijn er 422 personen met seizoen gebonden allergische rhinitis (hooikoorts) in 3 groepen verdeeld. 1 groep kreeg gedurende 8 weken 12 acupunctuurbehandelingen en zo nodig cetirizine (antihistamine),de 2e groep kreeg een soort nep acupunctuur, en de 3e groep kreeg alleen reguliere medicatie. Er werd gekeken naar het effect in de 7e en 8e week van de behandeling en 16e week na de behandeling. Er werd ook gekeken naar het resultaat in het tweede jaar. Wat was het resultaat? Acupunctuur heeft geleid tot verbetering van welbevinden en vermindering van gebruik van reguliere medicatie in de 8e week van de behandeling. Er was geen verschil tussen de groepen in de16e week. In het tweede jaar hadden de patiënten uit de eerste groep iets minder last dan het jaar daarvoor, maar ze moesten wel behandeld worden. De conclusie was dat acupunctuur leidt tot statistisch significante verbetering van het welbevinden van hooikoortspatiënten, maar de verbetering hoeft niet klinisch significante te zijn. Hiermee wordt bedoeld, dat ondanks het positieve effect, een acupunctuursessie beduidend meer van een patiënt vergt dan een simpele neusspray of een pilletje. We merken echter in ons praktijk, dat er steeds meer mensen zijn die bewust voor een natuurlijke behandelmethode methode kiezen boven het “gemak ”van westerse medicatie.