google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Acupunctuur en hooikoorts wetenschappelijk onderzocht

16-06-2015

Hooikoorts is een auto-immune aandoening, die prima te reguleren is door middel van westerse medicatie en/of acupunctuur. Heeft u last van bijwerkingen van uw medicatie? Dan kan acupunctuur een oplossing voor u bieden.

De pollen zijn in de lucht
Hooikoorts! Wie kent dat niet: rode jeukende ogen, loopneus, niezen, benauwdheid….we kennen allemaal iemand die hooikoorts heeft. Hooikoorts is een auto-immune aandoening. Dat wil zeggen dat er een foutje zit in ons afweersysteem. Ons lichaam ziet de pollen als een vijand en maak daarom antistoffen aan die een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit valt overigens prima te corrigeren met reguliere medicatie. Deze medicatie kan helaas soms bijwerkingen hebben zoals sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, neus en keel. Dat kan een reden zijn om naar een  alternatief te zoeken.  En dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat je hooikoorts ook met acupunctuur kan behandelen en dat hier een wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

Duits onderzoek (2013) naar het effect van acupunctuur op hooikoortsIn dat onderzoek zijn er 422 personen met Seizoen gebonden allergische rhinitis ( hooikoorts) in 3 groepen verdeeld. 1 groep kreeg gedurende 8 weken 12 acupunctuur behandelingen en zo nodig cetirizine (antihistamine), 2e groep kreeg een soort nep acupunctuur, en 3e groep kreeg alleen reguliere medicatie. Er werd gekeken naar het effect in de 7e en 8e week van de behandeling en 16e week na de behandeling. Er werd ook gekeken naar het resultaat in het tweede jaar. Wat was het resultaat? Acupunctuur heeft geleidt tot verbetering van welbevinden en vermindering van gebruik van regulier medicatie in 8e week  van de behandeling. Er was geen verschil tussen de groepen in 16e week. In het tweede jaar hadden de patiënten uit de eerste groep iets minder last dan het jaar daarvoor, maar ze moesten wel behandeld worden. De conclusie was dat acupunctuur leidt tot statistisch significante verbetering van het welbevinden van hooikoorts patiënten, maar de verbetering hoef niet klinisch significante te zijn. Hiermee wordt bedoeld, dat ondanks het positieve effect acupunctuursessie beduidend meer van een patiënt vergt dan een simpele neusspray of antihistaminepilletje. We merken echter in ons praktijk, dat er steeds meer mensen zijn die bewust voor een natuurlijke behandelmethode methode kiezen boven het “gemak”van westerse medicatie.

Meer weten?  Lees de details in de digitale acupunctuurgids. Lees de wetenschappelijke conclusie hier.

Amerikaans onderzoek (2015) naar het effect van acupunctuur op stof en pollen allergie
Laatste wetenschappelijke publicatie over acupunctuur en hooikoorts dateert van juni 2015 en is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift  Current Opininion in Otolaryngolology, Head and Neck Surgery (oor-keel-hoofd-nek).
Het gaat hier om een review, oftewel beoordeling van andere onderzoeken over het effect van acupunctuur op hooikoorts. Wederom is de conclusie dat acupunctuur effectief is in het behandelen van pollen en stof allergie. Sommige kleine onderzoeken wijzen zelfs uit, dat acupunctuur beter zou werken dan antihistaminica. Maar verdere en kwalitatief betere onderzoeken zijn nodig om dit verder te bevestigen. Meer weten? Lees hier de samenvatting.