9 7 strategieën om stress tijdens ivf te verminderen | Bloesem Acupunctuur google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

7 strategieën om stress tijdens ivf te verminderen

16-09-2016

Ooit komt er een tijd dat iemand naar je ivf vraagt en dat je misschien zegt: “Het was zwaar, maar het was het wel waard. Ik ben alle stress eigenlijk al vergeten”. En je glimlacht er bij.

Maar voordat het zover is, moet je door een moeilijke ivf-procedure heen. Verschillende artsen en verpleegkundigen zullen met hun echoapparaten, eendenbekken en naalden in de meest intieme plekken van je lichaam binnendringen. De toegediende hormonen veroorzaken emotionele en fysieke veranderingen in je lichaam, waardoor je het contact met je lijf aan het verliezen bent.  En ondertussen krijg je goed bedoelde adviezen type: probeer het lost te laten, ontspan eens. Geloof me, elke vrouw die een ivf-behandeling ondergaat, raakt gestrest. Dat is gewoon realiteit.  Het zou raar zijn, als het niet zo was. Afhankelijk van het protocol, gaat het om 4 of 8 nogal pittige weken.

Ik heb als acupuncturist meer dan 10 jaar ervaring met het begeleiden van patiënten die ivf ondergaan. Aan de hand van hun ervaringen en overwinningen heb ik 7 tips voor je op een rijtje gezet om je ivf iets makkelijker te maken.

Tip 1. Durf te communiceren met je zorgverleners
Voordat je naar een afspraak in het ziekenhuis gaat, stel je jezelf 2 vragen.

  1. Is het me duidelijk wat er gaat gebeuren?

Als het antwoord nee is, dan schrijf je al je onduidelijkheden op een A4-tje dat je meeneemt.

Eenmaal in het ziekenhuis bespreek je dit met je zorgverlener voordat je met de behandeling begint. Jij hebt namelijk het recht om geïnformeerd te worden en als je de procedure begrijpt, heb je het gevoel controle te hebben over de situatie.

  1. Ervaar ik negatieve emoties op dit moment?

Als het antwoord ja is, dat schrijf je deze negatieve emoties op datzelfde A4-tje op.

Ook dit vertel je aan je behandelaar. Als de verpleegkundige of arts weten wat er in je omgaat, dan kunnen ze er rekening mee houden. Misschien ben je angstig en heb je een geruststellend woord nodig. Vraag er dan om. Misschien vind je het allemaal heel gênant en wil je afgeleid worden door over koetjes en kalfjes te praten. Ook dat mag. Gewoon aangeven, dus.

Tip 2. Kom in contact met een vrouw die via ivf een kindje heeft gekregen.
Zij is je grote voorbeeld en zij helpt je om positief te blijven. Niemand zal jou beter begrijpen en steunen als die vrouw die hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Als zij niet direct in je sociale kring verkeert, kan dat lastig zijn, omdat het voor sommige mensen nog steeds een taboe is om hier openlijk over te praten en naar te vragen.  In dat geval is een freya forum een goede plek om anoniem je gevoelens te delen.

 

Tip 3. Verminder de stressfactoren waar jij WEL invloed op hebt
Het is tijd om voor jezelf op te komen en nee te zeggen tegen alles en iedereen die op dit moment stress bij je veroorzaakt. Neem geen nieuw project of nieuwe opdracht aan, verontschuldig jezelf voor de late vergadering. Als het kan, ga halve dagen werken in de stimulatiefase of neem het liefst vrij.Neem even afstand van de sociale verplichtingen die je meer energie kosten, dan plezier en ontspanning opleveren. Leg dit ook uit aan je partner en vraag hem om je hierin te steunen.

 

Tip 4. Kom in je vrouwelijke kracht staan
Door de medische ingrepen kan jij je vooral als een patiënt gaan voelen en het contact met het vrouw- zijn te verliezen. Naast het leven kunnen geven, heb jij als vrouw ook andere scheppende en creatieve talenten. Kom hiermee in contact. Misschien is het tuinieren, of je huis gezellig inrichten met nieuwe kussens en kandelaars. Misschien ga jij een nieuw recept uitproberen of zelfs bedenken. Vergeet even het feminisme en maak contact met de oervrouw in jezelf. Daardoor verlies je jezelf niet tijdens de behandeling.

 

Tip 5. Ga de natuur in
Bos, heide, weiland of het strand….het maakt niet uit. Als je maar buiten bent. Het blootstellen aan de buitenlucht, ook al is het bewolkt, bevordert het aanmaken van vitamine D. Dit heeft weer een positief effect op onze stemming. Daarnaast brengt de natuur en milde beweging meer ontspanning.

 

Tip 6. Kies de juiste vorm van lichaamsbeweging
Sporten is gezond, maar niet alle sporten zijn aan te bevelen tijdens deze periode!  Ga geen sport doen waarbij je buiten adem raakt, zoals hardlopen, racefietsen of zware gewichten heffen. Je spieren zullen namelijk intensief bloedtoevoer nodig hebben om de spiercellen van zuurstof te voorzien.  Tijdens je training gaat er dus minder bloed naar je inwendige organen, dus ook naar je eierstokken, eileiders en baarmoeder.
Je lichaam snapt niet dat je “lekker” aan het hardlopen bent om stoom af te blazen. De oermens ging  tenslotte langdurig rennen als hij voor een gevaarlijke situatie moest vluchten. Ons oerbrein denkt:  gevaar = vluchten. De bijnieren reageren met een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol, dat ons scherp en alert maakt. De aanmaak van cortisol gaat echter ten koste van de aanmaak van progesteron, dat essentieel is voor goed functioneren van baarmoederslijmvlies en innesteling.
Heb je behoefte aan lichamelijke ontlading? Kies liever voor een lange boswandeling en een zachte vorm van Yoga zoals bijvoorbeeld Hatha of Yin Yoga.

 

Tip 7. Trakteer jezelf op een acupunctuurbehandeling
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat acupunctuur stress vermindert. Er komen namelijk endorfinen vrij, zogenaamde gelukshormonen. Hierdoor voel je binnen enkele minuten na het zetten van de naaldjes ontspanning. Er zijn zelfs onderzoeken die het stressverminderende effect van acupunctuur tijdens ivf hebben vastgesteld. Kies wel een acupuncturist(e) die de juiste nascholing en voldoende ervaring heeft met het begeleiden van ivf. Daarnaast is het belangrijk, dat jij zelf een goede klik hebt met je acupuncturist.

Dit waren ze, de 7 tips om het je makkelijker te maken. Ik wens je dat je hartewens in vervulling mag gaan en dat je binnen een jaar je baby in je armen hebt en glimlacht. 

 

Ben jij benieuwd wat ik als acupuncturist voor je kan betekenen?  Boek een gratis kennismakingsgesprek van 15 min!






a9